Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 18 ΜΑΡΤΗ



Ο Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων (ΣΥΠΡΟΜΕ) χαιρετίζει τις μαζικότατες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας το Σάββατο 18 Μάρτη, μέρα διεθνούς δράσης ενάντια στο ρατσισμό, τον πόλεμο, το φασισμό και τη φτώχια. Χιλιάδες Έλληνες, μετανάστες και πρόσφυγες κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Πάτρα, τη Λέσβο, τα Τρίκαλα, τα Χανιά, κ.α.  Ενώθηκαν με τις διαδηλώσεις που έγιναν σε πολλές ακόμα πόλεις στο εξωτερικό.

Στην Αθήνα, το κοινό κάλεσμα όλων των αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων που συμμετείχαν στη διαδήλωση ήταν στις 3.00 μμ στην Ομόνοια. Τα μπλοκ του ΣΥΠΡΟΜΕ είχαν δυναμική παρουσία με παλμό και συνθήματα ενάντια στο πόλεμο και το ρατσισμό και υπερ των προσφύγων με μαζική συμμετοχή εργατικών σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων και της νεολαίας, όπως και των συλλογικοτήτων από τις γειτονιές.

 Μεταξύ άλλων, στο μπλοκ του ΣΥΠΡΟΜΕ συμμετείχαν συμμετείχαν με πανό το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος, το αυτοοργανωμένο Κοινωνικό Ιατρείο Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Χαλκηδόνας, Ν. Ιωνίας, η Πρόταση Προοπτικής Εργαζόμενων Εθνικής Τράπεζας, η Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας Υδραγωγείο, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Περικλής, φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΜΠ κ.α. καθώς επίσης και πλήθος αγωνιστών από σωματεία, συλλόγους, αυτοοργανωμένα Κοινωνικά Ιατρεία, Ιλίου και Κ. Πατησίων/Αχαρνών συλλογικότητες, Εργατικές Λέσχες κ.α.

Μαζικά  τα μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ και της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό, του City Plaza και των άλλων καταλήψεων στέγης που πλημμύρισαν κυριολεκτικά τη Σταδίου. Συμμετείχαν ακόμα πολλές συλλογικότητες καθώς και πολιτικές οργανώσεις όπως, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, το ΕΕΚ, η ΟΚΔΕ Σπάρτακος, η ΟΚΔΕ, η ΟΡΜΑ, η Α/Σ Π Ροσινάντε, η ΔΕΑ, το ΣΕΚ.

Αυτό όμως που αξίζει να σημειωθεί κυρίως είναι η μαζική συμμετοχή προσφύγων πολλοί από αυτούς από το Ελληνικό, το Σκαραμαγκά, τη Μαλακάσα, το Λαύριο, τον Ελαιώνα και τις καταλήψεις στέγης City Plaza, Νοταρά, 5ο Λύκειο και άλλες.

Σημαντικά συνέβαλε στη μαζικότητα των φετινών διαδηλώσεων και στην εξάπλωσή τους σε πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα ο φετινός ενωτικός χαρακτήρας τους, οι αιχμές τους ενάντια στο ρατσισμό, τον πόλεμο, το φασισμό, τη φτώχια και ο μαχητικός προσανατολισμός τους ενάντια στις αντιπροσφυγικές πολιτικές κυβέρνησης και Ε.Ε.. Ο ΣΥΠΡΟΜΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειες του για την κοινή δράση του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Για να έρθει το αποτέλεσμα των μαζικών διαδηλώσεων υπήρξαν κοινές εξορμήσεις στους καταυλισμούς των προσφύγων, ξεχωριστές εκδηλώσεις άλλων αντιραστιστικών οργανώσεων,  καθώς και επισκέψεις συλλογικοτήτων του ΣΥΠΡΟΜΕ με στόχο την ενημέρωση των προσφύγων για την πολιτική κατάσταση ένα χρόνο μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, για την αντιπροσφυγική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, για τα δικαιώματά τους, προτάσσοντας παράλληλα την ανάγκη οργάνωσης της πάλης τους και καλώντας να συμμετέχουν στην κινητοποίηση στις 18 Μαρτίου ως ένα σταθμό για τις διεκδικήσεις τους.

Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, η στάση του Υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής ήταν για ακόμα μία φορά ανοιχτά κατασταλτική, όπως συνέβη την Τετάρτη 15/3 στο Ελληνικό,  όπου οι συλλογικότητες του ΣΥΠΡΟΜΕ και άλλες συλλογικότητες βρέθηκαν αντιμέτωπες με αστυνομικές δυνάμεις, που, χρησιμοποιώντας ακόμα και περιπολικά, παρατάχτηκαν μπροστά και έκλεισαν την είσοδο για τους χώρους του Χόκεϋ και του Μπέιζμπολ, εμποδίζοντας και απαγορεύοντας την επικοινωνία με τους πρόσφυγες. Παρόμοια παρεμπόδιση ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους πρόσφυγες συνέβη και στο Σχιστό. Παράλληλα, διαπιστώσαμε για μια ακόμα φορά, ότι η κρατική τηλεόραση, που κρίνει δεοντολογικό να προβάλλει δηλώσεις και ενέργειες της Χ.Α., απέκρυψε τιε διαδηλώσεις που έγιναν σε όλη την χώρα σε μια επίδειξη αυταρχισμού και λογοκρισίας.

Για μας, ο κοινός αγώνας ντόπιων και προσφύγων-μεταναστών ενάντια στον πόλεμο, τη φτώχεια, το ρατσισμό και το φασισμό είναι μια διαρκής πάλη με πολλά επεισόδια. Η παρέμβαση του Συντονισμού στα καμπ θα συνεχιστεί για την διαρκή αποκάλυψη των άθλιων συνθηκών που επικρατούν σ΄ αυτά, τη συμπαράσταση στις αντιστάσεις και τους αγώνες των προσφύγων και την κοινή πάλη για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα τους μέχρι την κάλυψη όλων των αναγκών τους με αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης, σίτισης, περίθαλψης, εκπαίδευσης και την οριστική κατάργηση των στρατοπέδων.

Η 18η Μάρτη απέδειξε ότι αυτός ο αγώνας μπορεί να εμπνεύσει και να συσπειρώσει, να αναδείξει ένα ισχυρό αντιπολεμικό, αντιρατσιστικό κι αντιφασιστικό κίνημα που να θέτει στο στόχαστρο τις δολοφονικές πολιτικές της ΕΕ ενάντια στους πρόσφυγες, την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, τις στυγνές πολιτικές καταστολής και ελέγχου που αναφύονται σε όλη την Ευρώπη ενάντια στους κατατρεγμένους της φτώχειας και του πολέμου αλλά κι ενάντια στους εργαζόμενους των ευρωπαϊκών χωρών.

Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό
σωματείων – φοιτητικών συλλόγων – συλλογικοτήτων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More