Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ – ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Αναδημοσίευση από: http://svepsykoi.espivblogs.net/2016/06/01/%CF%84

Ο ξενώνας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων της Άρσις δημιουργήθηκε το 2009 με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Πρόνοιας. Από τον Μάρτιο του 2015 χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Πρόνοιας. Ο ξενώνας μπορεί να φιλοξενήσει 30 παιδιά και αυτή τη στιγμή είναι πλήρης.

Από την πρώτη στιγμή, όλοι οι εργαζόμενοι του ξενώνα, νυν και πρώην, καταλάβαμε πως το φιλανθρωπικό έργο της Άρσις δε συμβαδίζει με τον σεβασμό των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Αντιμετωπιζόμαστε από την εργοδοσία περίπου ως εθελοντές, ως πειθήνιοι εργαζόμενοι που κάνουμε υπομονή και βάζουμε πλάτη για να λειτουργήσει όσο καλύτερα γίνεται η δομή. Έχουμε ακούσει πολλά για δήθεν συνεργατικό μοντέλο εργασίας κάτι που προφανώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.


Η εξωφρενική καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων μας είναι ο κανόνας. Δεν έχουμε πληρωθεί ποτέ στην ώρα μας, η καθυστερούμενοι μισθοί ξεκινούν από 4 και έχουν φτάσει μέχρι και τους 11 σε περιπτώσεις που καθυστερεί η χρηματοδότηση από το κράτος και την ΕΕ. Σε όλη τη διάρκεια της εργασίας μας έχουμε βαρεθεί να λαμβάνουμε διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων μας, οι οποίες στην πλειοψηφία τους δεν επαληθεύτηκαν.

Κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργείται το φαινομενικά παράδοξο η Άρσις – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων (όπως είναι ο πλήρης τίτλος της) να απασχολεί νέους εργαζόμενους τους οποίους έχει φέρει στα πρόθυρα της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Και λέμε φαινομενικά γιατί πρέπει να γίνει σαφές πως οι ΜΚΟ δεν απαρτίζονται από εθελοντές αλλά από εργαζόμενους, όπως κάθε άλλη οργανωμένη οικονομική δραστηριότητα. Το μοναδικό που διαφέρει είναι ότι η εργοδοσία στις ΜΚΟ ασκεί μια οργανωμένη ιδεολογική πίεση προκειμένου να πείσει τους εργαζόμενους πως δεν είναι σαν τους άλλους εργαζόμενους, πως είναι περίπου εθελοντές και πως οποιαδήποτε διεκδίκηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων ισοδυναμεί με εκπτώσεις στο φιλανθρωπικό έργο, κλπ.

Αυτή τη στιγμή η Άρσις μας χρωστάει τα δεδουλευμένα 7 και πλέον μηνών. Επειδή λοιπόν εμείς είμαστε εργαζόμενοι κι όχι εθελοντές, επειδή δεν έχουμε καμιά διάθεση να δυσχεραίνουμε με τη στάση μας την κατάσταση που βρίσκονται συνολικά οι εργαζόμενοι σήμερα, επειδή αρνούμαστε να κάνουμε άλλη υπομονή τη στιγμή που η Άρσις αναπτύσσεται και εξελίσσεται σε κολοσσό των ΜΚΟ (για τα ελληνικά δεδομένα) προχωρούμε από την Τετάρτη 1/6/2016 σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας.

Στις εποχές που εργασιακές κατακτήσεις δεκαετιών διαλύονται, στους καιρούς που τίποτα δεν είναι πλέον αυτονόητο (ούτε καν η καταβολή των δεδουλευμένων) ο δρόμος για όλους τους εργαζόμενους είναι ένας: αυτός του αγώνα και της αλληλεγγύης μεταξύ μας.


7 ΜΗΝΕΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ – ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ 1/6


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΞΕΝΩΝΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΡΣΙΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More