Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» αργοπεθαίνει

Νοσοκομείο Αλεξάνδρα
ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI
Συντάκτης: Ντάνι Βέργου

Το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»... αιμορραγεί επικίνδυνα, με το προσωπικό -νοσηλευτικό, ιατρικό, παραϊατρικό και διοικητικό- να μειώνεται συνεχώς.

Το νοσοκομείο, το οποίο εφημερεύει καθημερινά, ειδικά για μαιευτικά και παιδιατρικά περιστατικά, θα προβεί σε σύμπτυξη τμημάτων, με αποτέλεσμα τη μείωση των ενεργών κλινών.

Για το οριακό σημείο λειτουργίας στο οποίο έχει φτάσει το νοσοκομείο και τις συνθήκες εξαθλίωσης των εργαζομένων του, ενημερώνει με έγγραφο που φέρει την ένδειξη «Υπερεπείγον» την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση έγγραφη δέσμευση του υπουργείου για συγκεκριμένες δράσεις, τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε καθυστέρηση θα εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών και των εργαζομένων», ενώ δεσμεύονται για κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι το υπάρχον νοσηλευτικό και μαιευτικό προσωπικό δεν φτάνει ούτε στο 50% των οργανικών θέσεων, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει αύξηση στην προσέλευση των ασθενών κατά 30%, λόγω της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης.

Αδιάκοπα

Οι μαίες και νοσηλευτές εργάζονται χωρίς ρεπό, χωρίς τη δυνατότητα λήψης κανονικών αδειών και με μία αναλογία νοσηλευτή ανά ασθενή 1/30, καθιστώντας τα τμήματα επιρρεπή σε ατυχήματα και λοιμώξεις και επικίνδυνη τη λειτουργία τους, όπως αναφέρουν.

«Υπάρχουν τμήματα που πλέον θα πρέπει να κλείσουν, καθώς δεν δύνανται να καλύψουν τις βάρδιες. Οι νοσηλευτές είναι σε απόγνωση και -παρά την επισήμανση του προβλήματος από τους προϊσταμένους, τους τομεάρχες και τη διευθύνουσα- δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανταπόκριση», αναφέρει η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Σοφία Χατζίδου.

Η λύση του προσωρινού προσωπικού με πεντάμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις -σημειώνουν οι εργαζόμενοι- είναι αναποτελεσματική, αφού μόλις το προσωπικό εκπαιδεύεται, αποχωρεί και συγχρόνως παραμένει κενό μέχρι την επαναπρόσληψη.

«Υπάρχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις ιατρών που πλημμελώς καλύπτονται από επικουρικούς, οι οποίοι μόλις εκπαιδεύονται αποχωρούν, χωρίς να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια», προσθέτει η πρόεδρος του σωματείου.

Ελλείψεις

Ακόμα, το μικροβιολογικό τμήμα του νοσοκομείου στερείται ειδικευμένων ιατρών, ενώ η αιμοδοσία δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Οι τραυματιοφορείς–νοσηλευτές είναι είδος πολυτελείας και η μετακίνηση των ασθενών γίνεται από συνοδούς.

«Οι υπάρχοντες τραυματιοφορείς δουλεύουν στα όρια υπερκόπωσης. Δεν είναι λίγες οι φορές που ένας τραυματιοφορέας καλύπτει 100 κρεβάτια», σημειώνει η Σ. Χατζίδου.

Υπάρχει ένας κλιβανιστής χωρίς δυνατότητα ασθενείας ή αδείας.

Η μηχανογράφηση διαθέτει μόνο δύο άτομα αντί έξι, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να καταρρέει πληροφοριακά, οι διοικητικές υπηρεσίες να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες και το νοσοκομείο να δίνει την εικόνα τριτοκοσμικής υπηρεσίας.

Και το διοικητικό προσωπικό καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες εργαζόμενο και υπερωριακά χωρίς αμοιβή, προκειμένου να αντεπεξέλθει, ενώ παρατηρείται πλήρης έλλειψη γραμματειακής υποστήριξης λόγω της τραγικής μείωσης του προσωπικού.

Τέλος, το τεχνολογικό (παραϊατρικό) προσωπικό, το οποίο έχει υποστεί μείωση 55%, πλέον δεν μπορεί να καλύψει τις βάρδιες, με αποτέλεσμα να επιστρατεύεται συνεχώς το φιλότιμο, για να λειτουργούν τα διάφορα τμήματα, ενώ υπάλληλοι δημοτικής εκπαίδευσης κάνουν χρέη τεχνικής εκπαίδευσης με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More